Carsch haus

In het hartje van Düsseldorf staat het luxueuze en een van de nobelste warenhuizen van Duitsland. Het is onder de inwoners van Düsseldorf maar ook onder de vele bezoekers van de Rijnstad een begrip.

Paul Carsch een Düsseldorfer was de oprichter van het luxe warenhuis, hij gag in 1913 de opdracht om een warenhuis te laten bouwen van 5 verdiepingen en een prachtige voorgevel van zandsteen in een neo-classicistische stijl. (architect Otto Engler) in 1915 werd het warenhuis opgeleverd en feestelijk geopend. Het verkocht toen voornamelijk herenmode en kleding voor de jongens.(knaben)

Paul Carsch

tijdens het Nazi regime werd Paul Carsch gedwongen zijn onderneming te verkopen werden alle Joodse personeelsleden ontslagen en ging het warenhuis als Modehaus Seiffert verder. Om een deportatie te voorkomen vluchtte Paul en Bella Carsch samen met de kinderen in 1939 naar Amsterdam. waar ze van mei 1942 tot de bevrijding van Nederland onderdoken, tijdens de tweede wereld oorlog wist één van de zonen te vluchten naar Amerika. Zonder schadeloosstelling voor zijn onder dwang verkochte warenhuis stierf Paul Carsch in 1951 in Amsterdam.

Verplaatsing en nieuwbouw van het Carsch-haus

in 1974 maakte de gemeente Dusseldorf plannen bekend om een nieuw metro station en een U-bahn te bouwen op de plek van het Carsh-haus. Dat zou betekenen dat het warenhuis gesloopt zou worden. Een consortium van architecten en investeerders heeft dit lang kunnen tegenhouden, uit eindelijk werd besloten om het Carsch-haus af te breken en stukje bij beetje 23 meter verderop weer op te bouwen. In totaal betrof het meer dan 4.800 façade stenen, welke gelijk gerenoveerd werden, een enkele steen is vervangen voor een nieuwe.

Door de nieuwbouw werd het warenhuis met een extra verdieping vergroot en ontstond een extra verkoopruimte in de kelder met een directe toegang tot het metro/u-bahn station. Deze kelder is nu het domein van de gourmet afdeling Delikatessa waar je terecht kunt voor lekkere en bijzondere levensmiddelen.

Nu is het Carsch-haus het domicilie van veel exclusieve mode merken, zoals Armani Jeans, Max Mara, Diesel en nog veel luxe merken. De gourmet afdeling heeft ook een restaurant waar je dagelijks (behalve zondag) kunt aanschuiven voor de mittagtisch. De gerechten wisselen dagelijks en zijn zeer betaalbaar.

Wat: Carsch-haus
Waar: Heinrich Heine-Plaz 1
Openbaar vervoer: S en U-Bahn halte: Heinrich Heine Allee
Openingstijden: maandag tot zaterdag van 9:30 tot 20:00
website: www.Carsch-Haus.de
Parkeren: Q-park Carsch-Haus € 2,50 per uur (inrit via Grabenstraße)