Medienhafen

Ik ben gek op architectuur en vooral op de combinatie oud met nieuw. De Medienhafen in Düsseldorf is een goed voorbeeld van deze architectuur. Wat ooit een oude industriehaven was is nu een hippe wijk met veel architectonische hoogstandjes.

Medienhafen

De haven ligt in een bocht van de Rijn – ook wel een Rijnknie genoemd – en had sinds 1886 een belangrijke overslag en transport functie voor de stad. Niet alleen was de haven een plek voor de overslag van goederen ook werden de toen nog kolen en stoomschepen hier voorzien van nieuwe voorraden kolen. Enkel de oude transportkraan in de haven herinnert nog aan deze tijd.

In 1990 besloot de gemeenteraad van Düsseldorf om de haven om te structuren tot een modern kantoren gebied waarbij de focus op de media is gericht. In de Medienhafen vindt je dan ook erg veel bedrijven welke zich bezighouden met televisie, radio, print en internet. Onder andere de studio van Antenne Düsseldorf (de lokale radiozender) en de Film- und medienstiftung NRW zijn in het gebied gevestigd.

Naast de mediabedrijven zijn ook diverse bekende internationale modemerken neer gestreken in één van de vele kantoorgebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Tommy Hilfiger, Guess en Hugo Boss.

Bijzondere bouwwerken in de Medienhafen

De Medienhafen is één van de meest gefotografeerde wijken van Düsseldorf. Logisch want de uitgesproken architectuur valt direct op.

Neuer Zollhof

Neuer Zollhof

Begin 1990 schreef de Stad Düsseldorf een wedstrijd uit voor het ontwerp van het Neuer Zollhof, in eerste instantie werd gekozen voor het ontwerp van de bekende architect Zaha Hadid. Echter koos de gemeenteraad voor een onderwerp van de bekende architect Frank Gehry welke eerder het ontwerp voor het Gugenheim museum in Bilbao en het Walt Disney Concert Hall in Los Angeles maakte. Frank tekende voor het ontwerp van het Neuer Zollhof. Een opvallend gebouw met een facade uit spiegelende elementen welke golvend en vloeiend in elkaar overlopen. Dankzij het spiegelende effect is het met recht het meest opvallende gebouw in de Düsseldorfer Medienhafen.

Colorium

In 2001 werd het 17 verdiepingen tellende Colorium opgeleverd, Het is een ontwerp van de Britse architect William Allen Alsop. Het gebouw valt op door zijn kleurrijke facade en is met 62 meter op één na het hoogste gebouw in de Medienhafen. In totaal zijn er meer dan 2.200 bedrukte glaspanelen gebruikt voor de gevel van het pand.
Het colorium is sinds 2013 omgebouwd tot hotel, de meer dan 8.000 m2 biedt ruimte aan 134 hotelkamers. Het Innside hotel is onderdeel van de Melia keten en zeker een opvallende verschijning in de medienhafen.

Hafenspitze

Op de punt van één van de landtongen ligt de Hafenspitze het bestaat uit een ensemble van twee torens op een sokkel. De zuidelijke toren heeft 19 verdiepingen en is in gebruik bij het Hyatt Regency designhotel. De tweede toren is in gebruik als kantoorgebouw.

Het Hyatt Regency gebouw is van binnen ingericht door de Nederlandse binnenhuisarchitecten van FG stijl uit Amsterdam.

Entertainment

In de avonden is het gebied verre van uitgestorven, diverse leuke en hippe restaurants kunnen iedere avond weer rekenen op veel (internationale) bezoekers. Net als de vele clubs en lounge cafes. Er is ook een Cineplex bioscoop met meerdere zalen in de Medienhafen te vinden.

Hotels

In de Medienhafen vindt je ook diverse internationale hotels van bekende ketens zoals Hyatt Regency, Innside by Melia en Radisson Blu. Voor meer hotels kun je kijken op Booking.com