Carsch haus

In het hartje van Düsseldorf staat het Carsch haus. Ooit één van de luxueuze en nobelste warenhuizen van Duitsland. Het is onder de inwoners van Düsseldorf maar ook onder de vele bezoekers van de Rijnstad een begrip.

Paul Carsch een Düsseldorfer was de oprichter van het luxe warenhuis, hij gag in 1913 de opdracht om een warenhuis te laten bouwen van 5 verdiepingen en een prachtige voorgevel van zandsteen in een neoclassicistische stijl. (architect Otto Engler) in 1915 werd het warenhuis opgeleverd en feestelijk geopend. Het verkocht toen voornamelijk herenmode en kleding voor de jongens.(knaben)

Paul Carsch

Tijdens het Naziregime werd Paul Carsch gedwongen zijn onderneming te verkopen werden alle Joodse personeelsleden ontslagen en ging het warenhuis als Modehaus Seiffert verder. Om een deportatie te voorkomen vluchtte Paul en Bella Carsch samen met de kinderen in 1939 naar Amsterdam. Waar ze van mei 1942 tot de bevrijding van Nederland onderdoken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist één van de zonen te vluchten naar Amerika. Zonder schadeloosstelling voor zijn onder dwang verkochte warenhuis stierf Paul Carsch in 1951 in Amsterdam.

Verplaatsing en nieuwbouw van het Carsch-haus

In 1974 maakte de gemeente Düsseldorf plannen bekend om een nieuw metrostation en een U-bahn te bouwen op de plek van het Carsh-haus. Dat zou betekenen dat het warenhuis gesloopt zou worden. Een consortium van architecten en investeerders heeft dit lang kunnen tegenhouden, uiteindelijk werd besloten om het Carsch-haus af te breken en stukje bij beetje 23 meter verderop weer op te bouwen. In totaal betrof het meer dan 4.800 façaden stenen, welke gelijk gerenoveerd werden. Maar een enkele steen is vervangen door een nieuwe.

Door de nieuwbouw werd het warenhuis met een extra verdieping vergroot en ontstond een extra verkoopruimte in de kelder met een directe toegang tot het metro/u-bahn station.

Carsch haus gesloten

In 2017 opende met hoge verwachtingen het high-end warenhuis “Saks Off 5th” van de Canadese retailgroep Hudson’s Bay Company in het Carsch-Haus in Düsseldorf. Het concept van Saks Off 5th werd echter veel minder goed ontvangen door de Duitse klanten. De gangpaden van het Spartaans ingerichte warenhuis leken zelden druk, dus het was niet verwonderlijk dat de verkoop ver achterbleef bij de verwachtingen. In 2019 sloot het trendy warenhuis dan ook weer zijn deuren. Het vastgoed werd overgenomen door de Signa Holding, de eigenaar van tientallen grote warenhuizen in Duitsland. Nu wordt er gesproken dat in de herfst van 2022 het warenhuis als een KaDeWe zoals we kennen uit Berlijn wordt heropent.

Wat: Carsch-haus
Waar: Heinrich Heine-Plaz 1
Openbaar vervoer: S en U-Bahn halte: Heinrich Heine Allee
Openingstijden: maandag tot zaterdag van 9:30 tot 20:00
Parkeren: Q-park Carsch-Haus € 3,00 per uur (per 30 minuten afrekenen)