Algemene informatie Düsseldorf

Voordat je een bezoek brengt aan Düsseldorf is het goed om wat algemene informatie in te winnen. Daarmee ga je al vast goed voorbereid op stedentrip naar Düsseldorf. Op deze pagina vind je vooral algemene informatie. Relatief saai, maar helaas wel nodig. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt en gecontroleerd toch kan er altijd een foutje insluipen door lokale wijzigingen van de informatie. Stuur dan gerust een berichtje via ons contactformulier.

Veiligheid

Net als in iedere andere grote stad heeft Düsseldorf ook zo zijn problemen. Zwervers, zakkenrollers, bedelaars noem ze maar op. Vooral op drukke plekken zoals stations en bij evenementen zoals de Kerstmarkten in Düsseldorf zijn ze vaak aanwezig. Let dus vooral goed op je waardevolle spullen.

Ondanks dat Düsseldorf een wereldstad is, viel het me op dat het ’s avonds opvallend rustig is op straat. Ga dan niet alleen op pad in donkere stegen en onverlichte parken. Mocht er nu toch wat gebeuren, begin dan gewoon keihard te schreeuwen.

In Düsseldorf is de politie zichtbaar en onzichtbaar onderweg. Mij viel het op dat ze vooral op drukke plekken in groten getale aanwezig zijn.

Eten en drinken

Düsseldorf is een internationale stad en zo zijn ook de restaurants in de stad. Vanwege de nauwe banden met veel Japanse steden is de Japanse keuken op veel plekken beschikbaar in de stad. Natuurlijk kun je ook typisch Duits eten in de stad. Er zijn meer dan genoeg restaurants in de stad met een typische Duitse menukaart.

Een typisch gerecht uit de Duitse keuken wat je veel ziet in Düsseldorf is de Rheinischer Sauerbraten. Dit lijkt een beetje op een stoofpot alleen is de saus wat dikker en opgeleukt met fruit zoals druiven.

Altbier is ook iets wat je veel ziet bij de kroegen en restaurants in Düsseldorf. In het centrum kun je nog vijf brouwerijen vinden waar ze Altbier brouwen. Dit is bier van bovengisting. Hier lees je meer over Altbier.

Prijsniveau

Düsseldorf is voor Duitse begrippen een gemiddelde stad als het gaat om prijsniveau.

WatPrijs
Koffie€ 2,50 – 3,50
biertje/frisdrank (0,3 l)€ 3,00 – 3,50
Broodje€ 2,50 – 4,50
Maaltijd € 18,00 – 30,00
Eenvoudig hotel€ 79,00
luxe hotel€ 149,00
Taxi van luchthaven naar centrum€ 28,00
Dagkaart openbaar vervoer centrum€ 7,30
Big Mac€ 5,29
Alle prijzen zijn in 2022 bepaald en onder voorbehoud.

Milieusticker

Wanneer je met de auto naar Düsseldorf reist en in de binnenstad moet zijn dan moet je auto zijn voorzien van een milieusticker. Deze sticker is er in drie kleuren en de kleur wordt bepaald door de uitstoot van je auto. Oudere auto’s en diesels zonder een roetfilter zijn niet welkom in de binnenstad.

Duitse milieusticker nodig?

Drinkwater

Gemiddeld verbruikt men in Düsseldorf 140.000 kubieke meter drinkwater per dag. Dat water is van uitstekende kwaliteit en zonder gezondheidsrisico’s drinkbaar. Het water wordt gewonnen aan de oevers van de Rijn.

Feestdagen

Net als in Nederland kent Duitsland enkele feestdagen. Tijdens deze dagen zijn winkels banken en overheidsinstellingen gesloten. Enkele musea zijn tijdens de feestdagen wel geopend.

FeestdagDatum (2023)
Nieuwjaarsdag1 januari
Dag van de Arbeid1 mei
Goede vrijdag (Karfreitag)7 April
Pasen9 + 10 April
Hemelvaartsdag18 mei
Pinksteren28 + 29 mei
Fronleichnam8 juni
Dag van de Duitse eenheid3 oktober
Allerheiligen1 november
Totensonntag26 november
Kerstmis25 + 26 december

Openingstijden

De meeste winkels in Düsseldorf zijn tussen 9 uur en 18 uur geopend. In het centrum van de stad sluiten de grotere warenhuizen meestal rond 20 uur. Banken zijn op zaterdag gesloten.

Op zondag zijn alle winkels (behalve op de luchthaven van Düsseldorf) gesloten. Heb je toch iets nodig dan zijn de goed gesorteerde benzinestations vaak je redding.

Geldzaken

In Duitsland betaal je met de euro en kun je met een Nederlandse bankpas bij de meeste winkels gewoon pinnen. Geld opnemen bij een geldautomaat kan ook. Informeer wel of er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Creditcards worden in veel winkels en de meeste restaurants ook geaccepteerd. In Duitsland en in Düsseldorf worden kleinere bedragen bij voorkeur contact afgerekend. Kleinere restaurants en snack gelegenheden accepteren meestal geen betaalpassen en geven de voorkeur aan contant geld. Zorg dus altijd voor voldoende cash in je portemonnee.

LHBTQ in Düsseldorf

Düsseldorf is een LHBTQ vriendelijke stad, natuurlijk is Keulen de nummer één, maar in Düsseldorf zijn ook genoeg bars, clubs en restaurants. De stad is zeer tolerant. Op de website www.duesseldorf-queer.de kun je meer informatie vinden en worden ook actuele evenementen gedeeld.