Rheinturm

De Rheinturm is met 240,5 meter het hoogste gebouw van de stad en de tiende hoogste zendmast van Duitsland. De toren werd in 1982 voltooid en doet dienst als zendmast voor ondere andere radio en televisie. (voor de kenners, DVB-T en VHF)

Opvallende verschijning aan de toren is het grootste digitale uurwerk ter wereld. Het kunstwerk met de naam “Lichtzeitspiegel” is aan de Noordoostzijde van de mast aangebracht. Een ingenieus lichtenspel geeft namelijk exact aan hoe laat het is. de bovenste 2 lampen geven het uur aan, onder de eerste rand met rode lampen staan de minuten aangegeven en onder de volgende rode rand de seconden.

De Rheinturm bezoeken

Dusseldorf Rheinturm

Geen hoogtevrees? Dan hop naar boven met de snelle lift, deze brengt je naar 170 meter hoogte waar een cafetaria is en een uitzichtplatform. Je kunt onder het genot van een kop koffie met wat lekkers genieten van het prachtige uitzicht over Düsseldorf.

Vanuit deze ring kun je met een trap een paar meter lager naar een openlucht platform waarbij je echt buiten staat. Een stalen constructie van tralies en hekwerken voorkomt dat je iets naar beneden kunt gooien of dat je naar beneden kunt vallen.

Vanaf het platform heb je vanaf de Rheinturm uitzicht op heel Düsseldorf. Je kunt het goed gebruiken om je te oriënteren. Je ziet onder andere de Medienhafen en het prachtige centrum van de stad met de Rijnpromenade.

Het kan nog iets decadenter. Op 174,5 meter hoogte is namelijk het Qomo restaurant gevestigd. Dit restaurant draait om zijn as en tijdens een diner krijg je dan ook binnen één uur alles te zien. Het restaurant telt ongeveer 180 zitplaatsen. Niet alle zitplaatsen bevinden zich op de draaiende delen. Sommige gasten werden namelijk een beetje misselijk van de draaiende beweging en de beweging die de toren heeft als gevolg van de wind.

Het restaurant met een Japanse fusion keuken. Je treft vooral veel Sushi en andere gerechten uit de Japanse keuken aan met een Europese twist. Dineren is niet goedkoop. Reken op een kleine 60 euro voor een hoofdgerecht.

Bouw details

Omdat de Rheinturm direct naast de Rijn ligt had men bij de bouw te maken met de instabiele ondergrond en moest er bij de bouw rekening worden gehouden met de kans op overstromingen. Onder de toren zijn dan ook meer dan 250 heipalen met een doorsnede van 50 cm geslagen.

Veiligheid in de toren

De toren beschikt over diverse veiligheidsvoorzieningen. De twee personenliften zijn uitgerust met ontvlambaar materiaal. Net als de trappenhuizen in de toren. De liften kunnen in het geval van brand ook handmatig worden bediend. Praktisch de gehele toren heeft een sprinklerinstallatie en in de kelder van de toren is 75.000 liter bluswater voorhanden. In de toren bevindt zich een brandvrije ruimte waar tijdens calamiteiten 700 bezoekers terechtkunnen. Daarom dat er ook nooit meer dan 700 bezoekers de toren op mogen.

Laatste leuke detail is het glas in de cafetaria en het restaurant, dit veiligheidsglas neigt iets naar buiten waardoor je direct naar onderen kunt kijken zonder de rand van het platform te zien. Het glas is 45 mm dik en bestaat uit diverse lagen glas. Natuurlijk is het glas scheur en breukvast.

Algemene informatie:

Adres: Stromstraße 20
Toegangsprijs: € 12,50 volwassen € 9,00 (tot 18 jaar) (kinderen tot 6 jaar gratis)
Openingstijden:
zondag tot donderdag van 10.00 tot 24.00
vrijdag tot zaterdag van 10.00 tot 1.00

(Laatste update: 19 februari 2024)