De Rheinkirmes in Düsseldorf (2023)

Ben je gek op de kermis? Dan mag je de Rheinkirmes niet missen. Ieder jaar strijkt in de uiterwaarden van de Rijn in Düsseldorf de grootste kermis van Duitsland neer.

Het terrein is 165.000 vierkante meter groot en meer dan 300 attracties weten in 2023 vanaf 14 juli tot 23 juli de inwoners van de stad Düsseldorf en ver daar buiten te vermaken. Jaarlijks bezoeken 4 miljoen bezoekers de Rheinkirmes in Düsseldorf.

Stukje geschiedenis

Maar waar komt de term “kermis” eigenlijk vandaan? Het woord “kermis” gaat terug op het Middelhoogduitse “Kirmesse” dat van “kerkmarkt” komt. De “Kirmesse” verwees naar de mis gehouden voor de inwijding van een kerk. Het was ook de naam voor de jaarlijkse herdenking van deze wijding, die ook werd gevierd met een jaarmarkt. In Düsseldorf wordt de kermis gevierd op de herdenkingsdag (23 juli) van de heilige Apollinaris. Hij was een discipel van de heilige Petrus en de eerste bisschop van Ravenna rond 200 na Christus. Rond 1300 kwam Düsseldorf in het bezit van enkele relikwieën van de martelaar. De heilige werd tot beschermheilige van de stad uitgeroepen en de inwoners van Düsseldorf bouwden voor hem een prachtig schrijn dat tot op vandaag in de oude stadskerk St.-Lambertus staat.

De kermis in Düsseldorf wordt nu door de plaatselijke schuttersvereniging georganiseerd. Zonder subsidie en steun van de gemeente, alle kosten worden opgebracht door de exploitanten van de attracties en de opbrengsten uit drank en spijs op het kermisterrein. Hoogtepunt van de Rheinkirmes in Düsseldorf is trouwens dit jaar op 17 juli. Als de meer dan 3000 geüniformeerde schutters, tientallen muziekkapellen en fanfares samen met de paarden en de koetsen over de kermis trekken. De Rheinkirmes is één van de grootste evenementen in Düsseldorf.

Vuurwerkshow

Op 22 juli vindt in 2022 de afsluiting plaats met een groots en bijzonder vuurwerk. Liefhebbers van vuurwerkshows komen uit de hele regio naar Düsseldorf. Vooral het weidse uitzicht over de Rijn en vanaf de twee Rijnbruggen die het areaal omsluiten zijn een goede plek om het vuurwerk te bekijken. Het vuurwerk begint dit jaar om 23 uur en duurt 25 minuten.

Spectaculaire Attracties

Rheinkirmes

Uit heel Duitsland en ver daar buiten komen de kermisexploitanten graag naar Düsseldorf. Het aanbod aan attracties is dan ook overweldigend. Er zijn meer dan 300 attracties op de kermis. Enkele unieke attracties die dit jaar op de Düsseldorfer Rheinkirmes staan zijn de Predator, De Konga en de 90 meter hoge draaicarrousel in de stijl van een Beierse meiboom.

Ook noemenswaardig op de Rheinkirmes in Düsseldorf is de grootsteindoor-achtbaann de “Hollenblitz”.

Lekker eten en drinken op de Rheinkirmes

Natuurlijk hoort lekker eten bij een kermis, verwacht echter geen oliebollen, maar lekkere braadworst, Reibekuchen (soort rösti) maar ook veel internationale gerechten zoals aziatische gerechten, Döner en natuurlijk ontbreekt het op geen enkel feest in Duitsland aan bier. In Düsseldorf is dat natuurlijk het beroemde Altbier.

Openingstijden Rheinkirmes Düsseldorf

De Rheinkirmes is dagelijks van 15 tot 24 juli geopend. Iedere dag vanaf 14 uur (behalve zaterdag en zondag dan opent de kermis al eerder). Sluitingstijd is tussen 24 en 2 uur ’s nachts.

De spectaculaire vuurwerkshow vindt plaats op vrijdag 22 juli en begint om 23 uur. Het beste uitzicht op de show krijg je van de twee Rijnbruggen. De Oberkasseler Brücke en de Rheinkniebrücke

Hoe kom je op de Rheinkirmes?

Parkeren wordt rondom het kermisterrein lastig, vanuit alle uitvalswegen wordt je gewezen op de grote P+R terreinen buiten de stad. Wij parkeren altijd op het grote parkeerterrein bij de Düsseldorfer Messe en nemen van daar het openvaar vervoer verder in de stad en naar de kermis. Een alternatief voor de reis met de auto is natuurlijk de trein.

Vanuit Nederland en België is Düsseldorf uitstekend bereikbaar met de hogesnelheidstrein. Je kunt al vanaf € 19 een enkele reis naar Düsseldorf boeken bij NS international.