Musea in Düsseldorf

Als je van plan bent om in Duitsland cultuur te gaan snuiven, breng dan een bezoek aan één van de vele musea in Düsseldorf. Het is maar twee uur rijden vanaf Utrecht en de stad van nu is meer dan de moeite waard om er eens lekker in rond te slenteren en enkele musea eens goed te gaan bekijken en uit te pluizen. Niet voor niets wordt hier al jarenlang de museumnacht in april of mei georganiseerd, als zo een veertig musea en andere culturele instellingen midden in de nacht bezocht kunnen worden. Naast de exposities en tentoonstellingen is er live muziek. Wat dacht je van het Filmmuseum, het Stadtmuseum, de Kunsthalle, het K21 Ständehaus en het NRW Forum? Düsseldorf is een echte cultuurstad en er is altijd wel een museum dat voor je interessant is.

Het Filmmuseum

Heb je het over het Filmmuseum, dan heb je het over een kijk op de eerste dagen van de filmindustrie in Duitsland, deze vond namelijk zijn begin in deze stad, daarom is een bezoek zeer aan te raden, vooral natuurlijk als je een filmfan bent. Het is gelegen in het hart van het oude centrum, de Altstadt. Het werd in 1993 opgericht als een interactieve ruimte en biedt een ongekende benadering van de wereld van de film vanaf het prille begin tot nu.

Het K21 Ständehaus

Zelfs van een afstand valt het K21 Ständehaus met zijn enorme glazen koepel op. Het aanbod van kunst is gigantisch en een bezoek aan dit K21 Ständeshaus waar dit museum is gevestigd, is eigenlijk een must. Het toont kunst uit de 21ste eeuw, hedendaagse kunst, vandaar de naam K21, van schilders als Tomás Saraceno, Alexander Calder en Susan Philipsz, fotokunstenaars als Andreas Gursky en Thomas Ruff en kunstenaars als Eija-Liisa Athila en Thomas Schüttewerk. Ook zijn hier baanbrekende installaties, zoals de sectie publicité van Marcel Broodthaers, de TV Tuin van de video pionier Nam June Paik en het Intensif-station van Thomas Hirschhorn te zien.

De Kunsthalle

De wisselende tentoonstellingen in de Kunsthalle zijn modern, van hedendaagse kunstenaars, en kunnen soms provocerend en uitdagend zijn. De Kunsthalle heeft geen eigen werken maar biedt een plaats aan kunstenaars om hun werken te tonen. Een groot en indrukwekkend gebouw. Zeer de moeite waard hoewel het oude gebouw uit 1891 wellicht iets mooier van architectuur is dan het huidige dat dateert uit 1967, maar dat is natuurlijk een subjectieve mening.

NRW Forum

Ook het NRW-Forum biedt wisselende tentoonstellingen. Maar meer over actuele situaties en de daarmee verbonden culturele achtergronden. Onder andere tentoonstellingen over fotografie, de media, mode, communicatie, architectuur, mobiliteit en lifestyle. Met namen als Peter Lindbergh, Helmut Newton, Anton Corbijn en Miwa Yanagi, Alexander McQueen, Manolo Blahnik en Vivienne Westwood. Bovendien is het NRW Forum een zeer indrukwekkend gebouw en het park Hofgarten ligt ernaast, waar je heerlijk kunt rondwandelen.

Stadtmuseum

Ontstaan uit de nalatenschap van Baron von Stutterheim wordt in dit oudste museum van de stad de hele kunst- en culturele geschiedenis van de stad en de omgeving tentoongesteld. De collecties tonen de geschiedenis van de cultuur en de kunst van Düsseldorf en de regio, van de prehistorie en de vroege geschiedenis door de periodes 900-1609, 1609-1794, 1795-1901, 1902-1945, tot vandaag.

Deze pittoreske en oude stad in Duitsland, de hoofdstad van Nordrhein-Westfalen, biedt dan ook volop gelegenheid om cultuur op te snuiven. Maar je kunt er ook gewoon lekker door de gezellige straten in het oude stadscentrum, de typische Altstadt, het kloppend hart, lopen. Of in één van de prachtige parken heerlijk uitrusten van een vermoeiende, maar leerzame en indrukwekkende dag in één of meer van deze culturele instellingen. Om te winkelen kun je bijvoorbeeld naar de Konigsallee in de wijk Carlstadt en je kunt er natuurlijk ook vele prachtige monumenten bekijken. Architectonisch is de stad ook zeer het bekijken waard, wat dacht je van de Gehry Buildings van Frank Gehry aan de oever van de Rijn in de Medienhafen.