Openbaar vervoer in Düsseldorf

Omdat Düsseldorf vanuit Nederland en België goed bereikbaar is met de trein. Is het natuurlijk een goed idee om de auto een keertje te laten staan. Alleen hoe reis je dan verder in de stad? Dat kan met het uitstekende openbaar vervoer in Düsseldorf. Dat bestaat uit een netwerk van bussen, trams, een soort van Metro (ook wel Stadsbahn genoemd) en de S-bahn waarmee je alle steden rondom Düsseldorf kunt bereiken.

Hauptbahnhof van Düsseldorf

De meeste bezoekers komen in Düsseldorf aan op het centraal station, ook wel het Hauptbahnhof genoemd. Het station ligt aan de zuidoost kant van het centrum aan het Konrad van Adenauer-Platz. en is een centraal knooppunt in de stad voor bussen, trams, de s-bahn en natuurlijk de internationale- en hoge-snelheidstreinen. Er zijn onder andere directe verbindingen tussen Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Keulen, Frankfurt, München en Berlijn.

Het stationsgebouw is persoonlijk niets bijzonders, het heeft een beetje een DDR uitstraling naar mijn eerlijke mening. In het stationsgebouw zijn diverse horecagelegenheden, een grote uitgebreide boek- en tijdschriftenwinkel en enkele kleinere winkeltjes te vinden. Zoals een kleine supermarkt en een drogist. Enkele daarvan zijn ook op zondag geopend.

De bus in Düsseldorf

De bussen in Düsseldorf rijden vooral op de plekken waar de s-bahn, tram en stadsbahn niet komen. De bussen rijden voornamelijk in de buitenwijken van Düsseldorf. De meeste bussen rijden in een dienstregeling van een half uur en in de avond- en weekeinden zelfs in een uur dienstregeling.

Voor de reizigers in de nacht is er een goed netwerk van nachtbussen. Deze herken je aan NE1 en NE10. Deze bussen rijden de hele nacht in een uursdienst door Düsseldorf.

De Trams in Düsseldorf

Kriskras door de stad rijden zeven tramlijnen. Deze rijden voornamelijk in het centrum. In principe tijden er iedere 10 minuten een tram (’s avonds wat minder frequent) De trams verbinden vooral de stations van de Stadsbahn en de S-bahn met elkaar en hebben onderweg veel haltes. De trams in Düsseldorf zijn in mijn eerlijke optiek geen snelle manier van reizen. Vanwege de vele haltes is de snelheid erg laag. Soms is wandelen tussen de tram haltes sneller. Het is dus niet altijd de meeste ideale manier van openbaar vervoer in Düsseldorf.

De Stadtbahn in Düsseldorf

Openbaar vervoer in Düsseldorf

De stadtbahn in Düsseldorf is een soort kruising tussen een metro en een snelle tram. Alleen in het centrum van de stad rijdt deze snelle trein ondergronds. Buiten het stadscentrum loopt het spoor vooral bovengronds. Omdat de Stadtbahn minder haltes heeft kan deze trein veel meer snelheid maken en ben je veel sneller op je plek van bestemming. Wie bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de Messe van Düsseldorf kan met de Stadtbahn snel naar de stad of naar de andere knooppunten van het openbaar vervoer in Düsseldorf. Ook kun je met de stadsbaan snel naar het centrum van Düsseldorf vanaf het Haubtbahnhof. Bijvoorbeeld naar de Köningsallee (KÖ) om te winkelen.

De S-Bahn in Düsseldorf

De rode treinen van de S-bahn voorzien in goede verbindingen tussen de omliggende steden en dorpen. De treinen zijn snel, comfortabel en stoppen nog minder vaak en daarvoor zijn ze snel. De S-bahn is het alternatief voor het netwerk van intercity’s en ICE treinen. Als bezoeker van Düsseldorf zul je hier waarschijnlijk geen gebruik van maken. Maar niet als je naar- of van de luchthaven van Düsseldorf reist. Een Aantal s-bahnen kun je gewoon gebruiken met je ticket voor het openbaar vervoer in Düsseldorf.

De Rheinbahn App

Ben je in Düsseldorf? Installeer dan de Rheinbahn app op je mobiel. Hiermee heb je altijd de actuele reistijden bij de hand en kun je snel de juiste verbinden zoeken. De app kun je gratis vinden in alle appstores. Zoek naar Rheinbahn app. Met de app kun je ook de kaartjes kopen als je de App koppelt aan een Creditcard.

Treinkaartjes en prijzen

Net als in Nederland en België is er een enorme keuze aan kaartsoorten, ik ga ze hier niet allemaal behandelen. Ik noem hier alleen de belangrijkste tickets.

  • Een “einzelticket” Is een kaartje voor een enkele reis, voor het centrum voldoet een kaartje voor tariefzone A, deze tickets zijn 90 minuten geldig vanaf het afstempelen. Een einzelticket kost voor een volwassene € 2,90 en voor een kind tot 14 jaar zijn de kosten € 1,70 kinderen onder de zes jaar reizen gratis met het openbaar vervoer in Düsseldorf
  • Een “Tagesticket of 24/28 Stundenticket” is voor een bezoek aan Düsseldorf het ideale ticket. Vanaf het moment van afstempelen is dit kaartje 24 of 48 uur geldig in alle vormen van openbaar vervoer in Düsseldorf in de gekozen tariefzone. Check goed de prijzen, want met hoe meer personen je reist des te goedkoper het ticket wordt. Voor de actuele prijzen kijk je op de site van de Rheinbahn.
  • Een “4-er of een 10-er ticket“. Dit werk een beetje als de oude strippenkaart. Het zijn gewoon 4 of 10 einzeltickets. Alleen dan wat voordeliger.
  • De “Dusseldorfcard” deze handige kaart koop je al van te voren online, je krijgt daarmee niet alleen gratis reizen met het openbaar vervoer in Düsseldorf maar ook korting bij de meeste musea en bezienswaardigheden in Düsseldorf. Een leuk voordeeltje dus. De Düsseldorf kaart kun je onder andere bij Tiqets kopen en met iDEAL betalen.

(laatste update: 29 januari 2022)